INTREABA CANDY

Forno Candy

Cuptor static sau cu ventilator? Care este cea mai bună metodă de a găti?


Această întrebare preocupă pe toată lumea: atât pe noii bucătari cât şi pe cei mai experimentaţi, care trebuie să se confrunte cu o nouă reţetă. Aşadar, nu există un singur răspuns corect, dar putem învăţa să facem diferenţa între cele două metode de gătit, astfel încât să o alegem pe cea mai bună, în funcție de situație. Este foarte important ca aparatul pe care decidem să îl achiziționăm să permită realizarea cu succes a ambelor metode de gătit.

Să începem cu elementele de bază: diferenţa dintre tipurile de căldură.

Pentru a asigura o gătire corectă a alimentelor este important să înţelegem diferenţa dintre cuptorul static şi cel cu ventilaţie: cuptorul cu ventilaţie coace într-un mod uniform, datorită fluxului de aer care distribuie căldura, în timp ce cuptorul static produce căldură lateral sau vertical. Indiferent de preferinţele pentru gătit este important să știm că cele două metode diferă cu aproximativ 20° C: 180° C pentru cuptorul static sunt echivalente cu 160° C ale cuptorului cu ventilație.

Cum influenţează modul de gătit, felurile de mâncare?

Cuptorul cu ventilaţie asigură gătirea mai rapidă şi mai omogenă, ce lasă mâncarea mai aromată la exterior şi mai fragedă în interior. În schimb, cuptorul static, produce o gătire mai lentă şi mai delicată, ideală pentru a obţine feluri de mâncare bine gătite şi uscate chiar şi în interior.

Când trebuie să folosim cuptorul cu ventilaţie?

Acest tip de a găti poate fi de mare ajutor atunci când este nevoie să gătim mai multe multe alimente în acelaşi timp, deoarece căldura ajunge în fiecare punct al cuptorului. În acest fel putem folosi ambele rafturi, gătind de exemplu, fripturi în partea de sus şi cartofi în partea de jos sau lasagna şi legume, peşte şi o garnitură. În principiu, ar fi bine să acordaţi o mai mare importanţă acestei metode de gătit, pentru alimentele care au nevoie de crustă deasupra: peşte, carne albă, carne roşie, paste la cuptor, dulciuri fragede la interior.

Când trebuie folosit cuptorul static?

Utilizarea cuptorului static este indicată pentru toate tipurile de alimente care se pretează unui proces de gătit blând şi care ar trebui să fie uscate în interior, cum ar fi alimentele dospite, care au nevoie de coacere, care să le ajute să ”crească”.

Deoarece procesul de gătire static pune în funcţiune, rezistorii de pe pereţi - fără flux al aerului care să mişte căldura - mâncarea este gătită uniform pe toate părţile. Acest lucru este perfect pentru feluri de mâncare cum ar fi: pâine, pizza, focaccia, dar şi prăituri, biscuiţi, bezele şi cozonac.

Este gata să fie servit!

Cu aceste informaţii simple suntem în sfârşit gata să alegem cea mai bună metodă de a găti felurile noastre preferate de mâncare. Acum trebuie doar să testaţi nişte reţete, să aşteptaţi cu răbdare şi… să vă bucuraţi de mâncare!

16/04/15

Categorii