INTREABA CANDY
Inapoi la blog

Cum pot păstra în bune condiții alimentele în frigider? Aici veți găsi câteva sfaturi pentru a îndepărta mucegaiul și aruncarea alimentelor alterate.

Cum pot păstra în bune condiții alimentele în frigider? Aici veți găsi câteva sfaturi pentru a îndepărta mucegaiul și aruncarea alimentelor alterate.

Aranjarea și depozitarea alimentelor în frigider într-un mod adecvat le poate păstra proaspete mai mult timp: bunicile noastre au știut acest lucru și au transmis unele măsuri simple de prevenire a alterării alimentelor. Iată câteva sfaturi pentru a preveni apariția mucegaiului, a mirosurilor neplăcute și a alterării alimentelor.

Înfrângerea mucegaiului

Atunci când vorbim despre alimente proaspete, mucegaiul poate să apară oricând. Regula numărul unu este să curățați periodic frigiderul cu apă și bicarbonat de sodiu și/sau oțet. În funcție de conținutul frigiderului: cel mai eficient mod de a păstra ciupercile sau salata cât mai mult timp este să le înfășurați în prosoape de hârtie absorbantă. Pentru a preveni apariția mucegaiului pe fructe și legume, spălați-le cu apă și oțet și înfășurați-le în pungi de hârtie. Atenție la mere: este mai bine să nu le țineți în frigider sau cel puțin la distanță de alte alimente, deoarece le va altera.

Cum să împiedicați apariția mirosurilor neplăcute

Este esențială curățarea periodică a frigiderului și există câteva remedii casnice: pentru a preveni apariția mirosurilor neplăcute, introduceți în frigider un pahar plin cu bicarbonat de sodiu sau o bucată de vată îmbibată în oțet. Doriți să rezolvați problema umezelii? În loc de bicarbonat de sodiu, utilizați o mână de orez nefiert.

Este esențial să mențineți frigiderul curat și fără acumulări de gheață pe pereți, pentru a asigura o funcționare corespunzătoare a acestuia și menținerea temperaturii de refrigerare.

Unele alimente nu trebuie să fie ținute în frigider deoarece se pot altera, cum ar fi fructele exotice, citricele, roșiile, fasolea verde, castraveții și dovleceii.

Toate fructele și legumele care nu au ajuns la maturitate, trebuie să fie păstrate la temperatura camerei. Lăsați alimentele preparate să se răcească complet înainte de a fi introduse în frigider pentru a preveni formarea de condensare sau creșterea temperaturii din interiorul frigiderului.

Pentru a evita contaminarea, păstrați separate și în recipiente acoperite alimentele preparate de cele crude.

Cum să introduceți alimentele în frigider

Aranjarea alimentelor in frigider depinde de tipul alimentelor, în special de temperatura necesară acestora. Carnea și peștele trebuie păstrate în zonele cele mai reci din frigider, în special în sertarul special. Peștele trebuie eviscerat și spălat și trebuie să fie consumat în 24 de ore iar carnea are diferiți timpi de conservare în funcție de tipul de tăiere și de compoziție.

În zonele cu temperaturi mai ridicate (de obicei sertarele din partea de jos) sunt păstrate legumele și fructele ce pot fi afectate de temperaturile foarte scăzute și trebuie să fie consumate rapid pentru a nu se altera.

Brânza maturată trebuie să fie păstrată în zonele cele mai de sus ale frigiderului pentru a o proteja de temperaturile foarte ridicate sau foarte coborâte iar brânza proaspătă trebuie să fie păstrată în partea de jos unde temperatura este de 2-4°C.

Ce trebuie să păstrați în frigider?

Congelatorul este un aliat formidabil în păstrarea fructelor și legumelor proaspete, deoarece alimentele congelate se vor păstra mai mult timp decât atunci când sunt introduse în frigider. Este recomandabil să depozitați alimentele în recipiente transparente cu etichetă pe care să notați conținutul și data congelării.

Lăsați alimentele preparate să se răcească complet înainte de a le depozita în congelator iar atunci când doriți să decongelați, nu o faceți la temperatura camerei și introduceți alimentele în frigider pentru a se decongela în profunzime.

Veți avea întotdeauna la îndemână ingredientele pentru mâncare, dacă tăiați și congelați ceapa și usturoiul. Pentru a păstra pentru mai mult timp ierburile aromate, acoperiți-le cu ulei de măsline și congelați-le în tăvița pentru cuburi de gheață.

Pentru a avea întotdeauna pâine proaspătă, tăiați-o felii și congelați-o până când aveți nevoie.

Nu uitați, alimentele congelate pot fi congelate o singură dată și trebuie să fie consumate cât mai curând posibil.

Proaspete mai mult timp

Mențineți temperatura din interiorul frigiderului la aproximativ 4-5°C iar temperatura din interiorul congelatorului la aproximativ -18°C pentru a păstra cât mai bine alimentele dumneavoastră. Nu așezați frigiderul în apropierea surselor de căldură și deschideți ușa acestuia doar dacă este nevoie și închideți-o rapid.

Puneți în aplicare sfaturile noastre pentru a prelungi perioada de păstrare a alimentelor în frigider și menținerea acestora gustoase: încercați!

04/01/16
Categorii: